Santa Maria, Mare de Déu

Cicle: 
A
Temps: 
Nadal
Domingo, 1 Enero 2023
P. Jaume Sidera Plana, cmf

Déu compta amb nosaltres per fer possible la pau

1. Una nina mallorquina tenia el remei per aturar la guerra. Agafaria de l’orella els senyors de la guerra i els duria a sa mare. Si sentien damunt seu la mirada maternal de Maria i la mirada plorosa de l’infant ¿podrien i esmerçar els infinits recursos destinats a armament mentre la fam fa estralls pertot arreu i disparar cap arma contra ningú?

2. Quan arribà la data fixada Déu envià el seu Fill fet fill d'una dona i sotmès a la Llei, amb la missió de rescatar els qui vivíem sota la Llei i atorgar-nos la dignitat de fills adoptius. Per això Déu envià al centre mateix del nostre ésser personal l'Esperit del seu Fill, un Esperit que clama: "ABBA', Pare!". De manera que ja no ets esclau, sinó fill. Ens vol ciutadans, no súbdits ni esclaus.

3. I sobre aquesta munió de fills alliberats de la llei, podem sentir de llavis de la mare i el Nen la benedicció que els sacerdots impartien sobre el poble:: Que el Senyor ens beneeixi i ens guardi. Que el Senyor ens faci veure la claror de la seva mirada i s’apiadi de nosaltres. Que giri vers nosaltres la seva mirada i ens doni la pau. La pau és un regal de Déu i és us programa de vida.

4. Aquesta pau reposa sobre quatre columnes: la veritat, la justícia, l’amor i la llibertat. Aquests dies hem vist com els nostres amos es barallaven per establir unes lleis noves. Però han trigat dies i dies a posar-se d’acord perquè no s’estintolaven sobre les quatre columnes sinó sobre els seus interessos. Fa la impressió que ens volen súbdits, alliberats del perillós vici de pensar que no pas ciutadans que se senten fills de Déu i no esclaus de ningú.

5. Des de 1968 se celebra el Día Mundial de la Pau. Enguany fa 60 anys que el Papa Joan XXIII promulgà l’encíclica Pacem in Terris, entorn de la pau. (Papa Juan XXIII, 1963). I 75 anys de la Declaració Universal dels Drets humns Humanos de l’ONU. Tots aquests documents, llegits ara en l’ambient de la Covid-19 y la guerra de Ukraïna mostren que per fer real la pau necesitem la cooperación mundial. Vet aquí per què el lema del dia de la Pau d’enguany és: Ningú pot salvar-se tot sol. Combatent plegats la Covid-19, recorrent plegats els camins de la pau. Hem d’aspirar tots junts a un món sense guerra i ple de desenvolupament i de pau.

6. El nen que reposa a la falda de la Mare rebé de Josep i Maria el nom de Jesús, perquè vindrà a salvar-nos dels nostres pecats, de tot allò que soscaven les quatre columnes de la pau. Jo sóc la Pau, us dono la meva pau. I tota la seva vida i el seu ensenyament mostren la via de la pau.

7. I la pau és possible perquè Jesús és l’Emmanuel, Déu amb nosaltres durant l’any que encetem: que el camí que encetem sigui sinodal. Ningú pot salvar-se sol. Déu compta amb la Theotokos i compta amb nosaltres.

Tipus recurs pastoral: