Diumenge I d'Advent

Cicle: 
C
Temps: 
Advent
Domingo, 28 Noviembre 2021
P. Josep Vilarrubias Codina, cmf

Alceu el cap ben alt, perquè molt aviat sereu alliberats!

Moltes tribulacions està patint avui la nostra humanitat (pandèmies, canvi climàtic, urgències econòmiques familiars i socials, falsedat i incapacitats de polítics i, segregacions socials de persones i famílies, desnonaments, economies dominants a mans de no se sap qui, migracions refusades o abandonades a la mar, violències sexuals, cataclismes naturals..., i cada u de nosaltres se n’està ressentint.

Per a descriure situacions d’una societat amenaçada, angoixada, impotent, en temps antics haurien utilitzat el llenguatge que anomenem apocalíptic. Així llegim a l’evangeli d’avui:

Hi haurà prodigis al sol, a la lluna a les estrelles. A la terra les nacions viuran amb l’ai al cor... la gent perdrà l’alè de por... perquè fins l’estelada del cel trontollarà...

No són amenaces, són crida a la confiança. Així continua el text:

Quan tot això comenci a succeir, alceu el cap ben alt, perquè molt aviat sereu alliberats.

Som al primer diumenge d’Advent. Comencem un nou any litúrgic. Recordem que per a les lectures de la missa tenim un procés de tres anys. Diumenge darrer acabava el cicle B i ara comença el cicle C: enguany ens acompanyarà l’evangeli de Lluc. Avui comença. Ens parla de la darrera vinguda del Senyor que ho renovarà tot, en què començarà un nou cel i una nova terra.

Serà la segona vinguda. Ressò i acompliment de la primera vinguda, en carn mortal en la nostra naturalesa humana, justament per a salvar-nos del mal. De la primera vinguda en diem Nadal (dia del naixement del Senyor).

En començar l’Advent ens posem en camí cap el Nadal. És un temps entranyable en què podem acompanyar a Maria en la seva gestació de l’Infant Jesús. Ella brillarà com una estrella al mig de l’Advent: la “Immaculada Concepció de Maria”.

Si advent és camí, podem anar avançant amb el salm d’avui:

Feu que conegui les vostres rutes, que aprengui els vostres camins.
Encamineu-me en la vostra veritat. Intruïu-me.
El Senyor ensenya el bon camí als pecadors...
Tot l’obrar del Senyor és fruit d’amor fidel....
El Senyor es fa conèixer íntimament.

..................................................................................................

L’arribada del Senyor. ÉS una celebració de gran calat:

a.- Comencem posant la mirada ben alta a la llunyania vers la vinguda definitiva del Senyor Jesús a la fi del món per a renovellar-ho tot.

b.- Des d’aquesta perspectiva entenem més bé i celebrem l’arribada de Jesús a Betlem. El cor ens vibra de tendresa, d’amor, alegria i festa. L’arribada del Nadal del Senyor no pot ser celebrada en forma superficial, amb estranys costums sorgits del món comercial consumista , sinó que cal viure-ho amb la simplicitat i joia familiar de la cova de Betlem.

c.- I Ell està arribant contínuament. No té condicionaments de temps i d’espais. Ens arriba en cada esdeveniment, en cada persona, en cada detall de la natura, en cada moment de la nostra vida. Ell ve a donar-nos la mà (la mà de Déu Pare/Mare) i ens allibera de les nostres pors i tribulacions, els nostres fracassos i els nostres pecats... Ens estima tal com som tot donar-nos la mà per a caminar junts cap a la plenitud. Ell és l’amic que dona la vida, el pastor que ens porta a prats deliciosos, la font de vida que satisfà la nostra set, el pa que ens nodreix de vida eterna...

Per aquí va la celebració del Nadal.

L’Apòstol Pau als tessalonicencs ens il·lumina d’un flash just allà on ens porta l’arribada del Senyor:

Quan vingui Crist ens jutjarà en l’amor o caritat fraterna. Així doncs, el comportament que cal adoptar per a la vinguda del Senyor no te res a veure amb l’angoixa, l’ansietat, o les pors, sinó amb l’amor. L’amor, diu Pau, que us teniu els uns als altres i a tothom.

Nadal és AMOR.

Tipus recurs pastoral: