Diumenge IV de durant l'any

Cicle: 
A
Temps: 
Durant l'any
Domingo, 29 Enero 2023
P. Josep Vilarrubias Codina, cmf

Jesús recorria la Galilea anunciant l’Evangeli i curant els malalts

Així comença l’evangeli de Mateu sobre la vida pública de Jesús: anunciava i guaria. Els capítols 5 al 7 son sobre al Sermó de la muntanya; els 8 i 9 parlen de guaricions. Les Benaurances son el pòrtic del Sermó de la Muntanya, i de tot.

Després de rumiar sobre les benaurances o felicitacions de Jesús ens podem quedar desbordats davant unes expressions tant potents, tanta fondària, tanta sorpresa i ensems tanta simplicitat. Com si et vingués a la mà una d‘aquelles papallones de colors tant potents i tan fràgils. Si intentem explicar-ho ens podem quedar amb paraules buides o sense paraules. Així és com em sento jo a punt d’escriure’t la carta amiga d’avui.

Deixaré per als savis i els sants l’enumeració i definició de cada benaurança i em quedo amb un cop de llum que il·lumini tot el conjunt. El procés normal semblaria ser captar cada benaurança, interioritzar-la i tractar de conèixer així a Jesús, centrar-nos en Ell i viure amb el seu estil.

Però també podem enfocar-ho a la inversa: anar directament a la persona de Jesús: en la lectura i contemplació de les pagines de l’Evangeli vaig descobrint el Jesús pobre, humil, sofert, transparent, misericordiós, compromès amb la justícia i la pau...

Contemplar Jesús en el silenci de la pregària i en el contacte amb els germans, ens va marcant amb els colors i el disseny de les Benaurances. No ens caldrà enarborar-ne la senyera però els altres veuran en nosaltres una traducció del Jesús que, assegut a la muntanya sobre l’herba, envoltat de seguidors i de natura, proclamà les Benaurances.

Totes les Benaurances que Jesús proclama a la muntanya comporten una recompensa. És curiós que la primera i la última tenen com a resultat: “D’ells és el Regne del Cel”. El regne del Cel és, en Mateu, el regnat de Déu. M’apunto a la traducció del N.T. de Claret:

”Sortosos els pobres que ho son de cor, perquè Déu, el seu Rei, està de part d’ells”.

Les Benaurances de Jesús son sorprenents i potents perquè es planten de cara contra les benaurances del món: quina sort els rics, els que mai ploren, els presumptuosos, els poderosos, els qui no necessiten compadir, els qui actuen en fals, els qui estan per sobre la justícia i la pau!

A Jesús no li tremolà el pols i ens marcà un camí en direcció contrària a la del món. Ell és llum de benaurança. En la benaurança de Jesús els qui l’han cregut son benaurats i portadors de benaurança al seu entorn. 

Benaurats nosaltres en la benaurança de Jesús.

Tipus recurs pastoral: