Diumenge XIV de durant l'any

Cicle: 
A
Temps: 
Durant l'any
Domingo, 9 Julio 2023
P. Josep Vilarrubias Codina, cmf

Veniu a mi tots els qui esteu cansats i afeixugats

Avui tenim tres intervencions de Jesús curtes i ben lluminoses per a les persones senzilles i netes de cor.

* Jesús fa una pregària en veu alta. Els presents pobres, senzills i confiats capten que el Senyor està pregant per ells. Jesús felicita el Pare perquè es complau en els senzills i deixa sense entendre res els saberuts, els que es tanquen creguts en la seva falsa saviesa.

Tenim clar que al Senyor li resultem propers i preferits en la mesura que ens reconeixem sincerament com a pobres, petit, febles.

* Jesús reconeix la seva grandesa de Fill. El Pare ho ha posat tot a les meves mans. Ningú no coneix veritablement Jesús sinó és el Pare. I el Pare ningú el coneix sinó és Jesús i aquells a qui el Fill els vol revelar.

Semblava que el Mestre anava a tancar el cercle de coneixences internes en la dinàmica de la Santíssima Trinitat, i de forma sorprenent, com si ens piqués l’ullet, ens diu que nosaltres també podem conèixer el Pare si Jesús el Fill ens el vol revelar.

A nosaltres ens l’està revelant i solament ens cal que l’escoltem i acollim la seva amistat. En això estem amb l’ajuda de l’Esperit Sant.

* Jesús coneixia bé la situació d’aquella gent, treballadora de sol a sol, sense poder sortir-se’n gaire de guanyar-se el pa sota el domini de famílies adinerades i oprimits pel pes de la llei religiosa imposada pels escribes i fariseus. El Mestre estén la mirada vers la gent que l’envolta i els diu a viva veu: Veniu a mi tots els qui esteu cansats i afeixugats.

Aquesta tarda he celebrat l’Eucaristia amb un grup de quaranta ancians residents. Davant aquest evangeli he percebut com en alguns d’ells se’ls obrien els ulls amb un petit somriure d’alleujament. Els toca d’a prop: quantes fatigues acumulades, desenganys, pesadesa en el cos i en l’esperit!

També nosaltres portem a sobre pes de tantes situacions difícils, eixordats pels sorolls que ens arriben de fora i els que s’acumulen dins nostre. Jesús ens invita a atansar-nos-hi i deixar-nos confortar. En Ell trobem el repòs i la pau del cor que tant necessitem.

La gent que se sentia baix el jou pesant de les injustícies i les imposicions religioses podia escoltar les paraules de Jesús: El meu jou és suau i la meva càrrega lleugera.

Sigueu dels meus, jo que soc benèvol i humil de cor.

Totes les obres de Déu són fidels,
Les seves obres són obres d’amor.
EL senyor sosté els qui estan a punt de caure,
Els qui han ensopegat, ell els redreça (del salm 144).

Tipus recurs pastoral: