L’aplec del Mas Claret reivindica conservar el record dels màrtirs

18/09/2023
Galeria de fotos: 

En el marc de la celebració del 175è aniversari de la fundació de la congregació dels Missioners Claretians, ha tingut lloc l’aplec del Mas Claret el passat diumenge 17 de setembre. En una tarda solejada i en aquest indret envoltat de pins com és el Mas Claret, un grup de gairebé 100 persones, de diferents indrets de Catalunya (9 de la nostra parròquia), s’ha reunit per honorar els màrtirs claretians assassinats durant la guerra civil espanyola de 1936.

L’acte ha començat amb un viacrucis que, cada any, recorda alguns dels més de 200 màrtirs claretians, alguns d’ells ja beats. Enguany han estat els PP. Joan Blanch Badia, Joan Codinach Espinalt i Miquel Codina Ventanyol; els Gmans. Josep Casals Badia, Isidre Costa Homs i Miguel Facerías Garcés; a més a més d’un pare de família.

Tot seguit, al lloc del martiri, s’ha celebrat l’eucaristia presidida pel claretià Juan Carlos Martos, de la comunitat de Vic. Han concelebrat 12 preveres, alguns d’ells missioners claretians que exerceixen el seu ministeri pastoral al Japó o la Índia, així com el rector de la parròquia Sant Pere dels Arquells, terme al qual pertany el Mas Claret.

Al començar l’eucaristia s’ha recordat de manera explícita els màrtirs assassinats al Mas Claret, amb fotografies de tots ells que s’han dipositat davant l’altar juntament amb espelmes, al temps que es deia en veu alta el seu nom i la data de naixement. És en aquet indret del Mas Claret on es va assassinar el màrtir més jove d’Espanya, Nicolás Giménez, de tant sols 16 anys.

El P. Martos ha reflexionat sobre dos fets que poden donar-se en torn dels màrtirs. Un, la temptació d’oblidar-los, seguint el tarannà de la societat que, primer dona mort al cos, i més tard dona mort a l’esperit relegant-los a l’oblit. I segon, un desafiament que compromet a recordar-los i donar a conèixer el seu martiri. Els màrtirs van morir com a conseqüència de predicar l’Evangeli, per això la vida dels màrtirs humanitza i són llevat d’amor vers tothom. I ha expressat un desig “Que continuï sent tasca de tots conservar viu el record dels nostres màrtirs”.

No ha faltat el capítol d’agraïment a tots aquells que han fet possible l’aplec, que, malgrat hagin passat 87 anys dels fets, es continuen trobant any rere any per honorar el record dels màrtirs. I, una vegada més, s’ha convidat als assistents a participar en l’aplec del pròxim any que, com sempre, tindrà lloc el tercer diumenge de setembre.

En acabar l’eucaristia ha tingut lloc una estona de convivència tot compartir un refrigeri abans d’emprendre el viatge de tornada.

Conxita López Torres