Recés de Quaresma a la parròquia Sant Antoni M. Claret

20/03/2024

El dissabte dia 16 va tenir lloc un recés a la parròquia per reflexionar, pensar, compartir i pregar sobre la Quaresma. El P. Dion explicà una mica d’història: que la primera festa que es va celebrar a les comunitats cristianes va ser la festa de la Pasqua de Resurrecció i el baptisme solemne dels qui s'incorporaven a la fe cristiana. Aviat es va veure la necessitat d’un cert període de preparació per al baptisme i per celebrar la festa de la Resurrecció. Així va sorgir el temps de Quaresma.

El temps de Quaresma ens brinda l'espai per aturar-nos un instant en el nostre camí diari i contemplar-nos tal com som, amb realisme i humilitat: les nostres misèries i les nostres grandeses, els nostres fracassos i els nostres triomfs, les nostres incomunicacions, les nostres males maneres, les nostres mostres de solidaritat.

El P. Dion parlà també sobre el sentit de la Quaresma segons el papa Francesc: que la Quaresma representa un “temps favorable per tornar a allò essencial, per desposseir-nos del que ens pesa, i per reconciliar-nos amb Déu”. També és una etapa en què l'Església convida els seus fidels a purificar-se per reconciliar-se amb la fe i amb ells mateixos. Jesús va venir per donar-nos la vida plena. En la mesura que Ell és enmig nostre, la vida es converteix en un espai d’amor, de fraternitat, de justícia, de pau, de dignitat per a tothom".

El punt central de la Quaresma es la creu. La Creu és la manifestació suprema de l'amor de Déu cap a tota persona humana i cap a la creació sencera. A la creu Crist ens manifesta que Déu és Amor: un amor compassiu i misericordiós, eternament fidel a si mateix i a les seves criatures. 

Durant la Quaresma l'Església, guiada per la Paraula de Déu, ens proposa un programa de vida clar i exigent. El nucli d'aquest programa és la conversió i la fe. L'Església ens convida a la conversió, a tornar-nos a Déu perquè sapiguem i puguem ser testimonis de la seva veritat i del seu amor.

Va ser un temps molt bonic perquè la gent va compartir amb sinceritat la seva experiència de fe i de vida. Alguns dels participants van agrair que la parròquia oferís aquest espai de reflexió i pregària, la qual cosa deixa la porta oberta per fer d’altres recessos, si més no, en els temps forts de l’any litúrgic.

P. Paskalis, cmf