Els claretians de Lleida celebren la festa del Cor de Maria

18/06/2023
Galeria de fotos: 

Claretians o Missioners Claretians és el nom amb que popularment es coneixen els membres de la congregació fundada per sant Antoni Maria Claret, en clara referència al seu fundador, però de fet, el nom inicial (l’any 1849) era «Missioners Fills de l’Immaculat Cor de Maria», tot i que més tard també va assumir el nom de Missioners Claretians.

Des de 1862 els membres de la congregació Claretiana, en el moment de la professió religiosa, es consagren de forma especial al Cor Immaculat de Maria.

El Pare Claret presenta el cor de Maria com la fornal ardent on els missioners Claretians es forgen per a ser servidors de la Paraula, a fi de poder continuar les funcions de la maternitat espiritual de Maria envers els homes i dones. L’estil profètic de vida dels claretians rep del Cor Immaculat de Maria, Mare de la Congregació, una empremta peculiar. Ella ensenya als Claretians i a tothom que sense cor, sense amor, no hi ha testimoni o profecia creïble.

És per això que, una de les festes importants dins la Congregació, és la festivitat del Cor de Maria, devoció que els missioners claretians han difós arreu.

Aquest dissabte, 17 de juny, la comunitat claretiana de Lleida ha celebrat la festa del Cor de Maria. Ha estat una eucaristia solemne presidida pel P. Dion Paskali, i concelebrada per tots els membres de la comunitat: P. Nemesi Solà, P. Josep Vilarrubias i P. Jaume Sidera, que han estat acompanyats per alguns feligresos de la parròquia Claret de Lleida. Tots ells, per mitjà de diapositives que acompanyen la celebració, han recordat algunes de les imatges icones dels claretians de Lleida i dels lleidatans, doncs havien estat venerades i rebien culte a l’església de Sant Pau del carrer la Palma, regentada pels claretians. Aquestes imatges són la Pietat, imatge que surt en processó cada Setmana Santa i que actualment està dipositada a l’antiga parròquia de Sant Andreu, on es guarden els passos de la processó dels Dolors, i la del Cor de Maria que rep culte a la parròquia de la Mare de Déu del Pilar, totes dues a Lleida ciutat.

Tota la litúrgia ha girat en torn al Cor de Maria, recordant aspectes importants en la vida de la Mare de Déu, i escoltant el himne al Cor de Maria. El P. Dion ha convidat tothom a ser com Maria: «Maria és model del veritable deixeble, que escolta la Paraula, la conserva al cor i dona fruit amb perseverança». Així mateix, ha llegit un paràgraf de la carta del pare general dels Claretians per aqueta solemnitat. Diu així: «’Somiem amb el pare Claret una Congregació que, igual que Maria, atresora en el seu cor, compleix i proclama la Paraula de Déu’ (QC 51). En la cordialitat de Maria trobem un estil peculiar per peregrinar per les rutes de la sinodalitat. Estem cridats a enriquir la comunió i la missió de l’Església amb el nostre carisma missioner cordimarià. Per això, ens esforcem a construir comunitats fraternes que viuen des de l’acollida, la proximitat i el servei. Des d’aquesta fraternitat viscuda a les nostres cases, podem oferir al nostre món, tan ferit per la pobresa, la injustícia i la guerra, paraules i gestos que anuncien l’alegria de l’Evangeli, entreteixeixen llaços d’amistat i fan visible la presència del Regne de Déu».

Actualment la Congregació té 3.100 Missioners Claretians repartits en més de 60 països dels cinc continents i organitzats en unes 350 comunitats. Són originaris de 55 nacions diferents i parlen unes 80 llengües maternes. La seva vocació i missió és la transmissió i comunicació de la Paraula de Déu.

La comunitat de Lleida pertany a la Província Sant Pau, un dels organismes de la Congregació de Missioners Claretians, sorgida el dia 1 de gener de 2020. Està formada per les comunitats de Catalunya, Euskal Herria, França i Itàlia. La Província Sant Pau pren el nom de qui tant va marcar l’espiritualitat missionera del pare Claret i qui, segons la tradició, va evangelitzar les primeres terres de l’oest del Mediterrani.

Conxita López Torres